Guide til håndsave: Hvilken skal du vælge?
Ved du, hvilke save der passer til hvilke materialer? Er du helt på bar bund, kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at kende de forskellige håndsave. Med den rigtige sav til dine gør-det-selv-projekter er du nemlig sikret en præcis udskæring og mindre hårdt arbejde.Det er ikke lige meget, hvilken håndsav du bruger til dit arbejde. Save er forskellige, da de har hver deres styrker og svagheder, som gør dem mindre eller mere velegnede til diverse materialer. For eksempel er nogle håndsave bedst til at justere et skævt juletræ eller et vippende havebord. Andre håndsave er bedre at vælge, når du skal save brædder til en ny terrasse eller brændestykker til bål.
{fakta left Forskellige håndsave til forskellige opgaver Der er mere end én slags håndsav, og det er primært tænderne, som afgør forskellen. Har den for eksempel 7-9 tænder pr. tomme (25 mm) er det en universalsav, som du kan bruge til forskellige materialer. Har håndsaven 11-13 tænder pr. tomme, kaldes saven fintandet og er bedst til blandt andet trælister, finér og laminat.
Hvis du tror, at den bedste sav er den, der har de skarpeste tænder, så er det altså langt fra det, der afgør, om du har fundet en god sav til byggeprojektet. En god sav skal nemlig også være behagelig at holde om og ikke have for høj gnidningsmodstand, når du saver i materialet.
Hvilken sav skal jeg vælge?
Er du på udkig efter en ny sav, vil du møde mange forskellige typer på markedet. For at sikre dig det rigtige valg er der nogle vigtige parametre, som du bør tage højde for:
-
Start med at tage stilling til, hvilket materiale du skal save i, da det ikke er alle save, der kan skære igennem alle materialer.
-
Desuden skal du sikre dig, at klingen er skarp, og at saven er stabil, så den saver gnidningsfrit igennem eksempelvis træet. Skal du tvinge saven gennem træet, så er den ikke skarp nok. Det bør fremgå, at håndsaven har hærdede tænder.
-
Når du skal vælge en sav, er det også en fordel at gå efter en langtidsholdbar model, som kan holde til at blive brugt igen og igen.
-
En fjerde fordel er, at saven er komfortabel og har et behageligt håndtag, så du har et godt greb om saven. Med et ergonomisk håndtag bliver du mindre træt i hånden, og du er bedre sikret et pænt snit.
Har du disse kriterier med dig, når du skal vælge en ny sav, så har du de bedste forudsætninger for at få vellykkede gør det selv-projekter. Samtidig undgår du at overbelaste dig selv eller i værste fald komme til skade.
Her er de forskellige save til forskellige formål
Der findes forskellige slags håndsave, som hjælper dig med at arbejde igennem alt fra træ, letbeton, mursten og andre materialer.
En almindelig håndsav bliver også kaldt for en fukssvans og er den mest almindelige sav, som de fleste kender. Håndsaven kan nemlig save i næsten alt. Det gælder for eksempel bløde materialer, såsom plastik og flamingo. Håndsaven er dog bedst til at skære i større træbrædder til eksempelvis terrassen, skuret eller hvis du vil bygge et legehus i træ. Skal du arbejde med træbaserede materialer, så er det altså en håndsav, du skal have fat i.
Vælger du en nedstryger, så har du en håndsav, der er god til at komme igennem metal og aluminium. Denne type efterlader nemlig en fin overflade og er relevant, hvis du for eksempel skal save i billedrammer eller gardinstænger. Du kan genkende en nedstryger ved, at den består af en bue, hvori der er fastspændt en smal klinge i hærdet stål og med små tænder.
Du skal derimod bruge en finérsav, hvis du skal save i lister og finér. Den har meget fine tænder, der gør, at du kan lave fine snit, som ikke flosser. Derudover er den kort i længden og har en rund næse, som gør det muligt at starte midt i en finerplade. Denne type sav bliver også kaldt for en rygsav, båndsav, kabelsav og listesav.
Du kan med fordel anvende en hulsav, hvis du ikke skal skære noget over men blot lave et hul i eksempelvis et stykke træ. Saven bliver også kaldt for et kopbor eller kop, som effektivt saver sig igennem træ, gips, glasfiber og lignende. Vælg hulsaven med den diameter, du skal bruge, og ud fra de mål du skal have plads til.
Skal du save i letbeton, så er en specialdesignet sav til gas- eller letbeton en fordel. Du kan også bruge en grovtandet håndsav, som fint kan skære igennem hårde og bløde materialer. Tænderne bliver dog hurtigt slidt ned.