Hvilket bor skal jeg bruge?
Der findes bor til forskellige materialer, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilket et du bruger. Nogle bor fungerer for eksempel kun til fliser, nogle er til gips, og nogle er til plastik. Vælger du det forkerte, kan du gøre mere skade end gavn. Bliv derfor klogere på, hvilket bør du skal bruge, i denne artikel.Metalbor, træbor, murbor, betonbor. Når du skal hænge billeder og lamper op eller montere møbler fast til væggen, så er det redskaber som disse, som du ofte får brug for. Med det rigtige bor kan du nemlig lave præcise huller og sikre dig, at møbler samt pynt sidder sikkert fast til væg eller loft – uden at du ødelægger materialet.
Der er som udgangspunkt fire typer af bor: metalbor, træbor, murbor og betonbor.
Men hvordan ved du, hvilket bor du skal bruge til hvad? Og hvilken boremaskine skal du vælge? Det giver vi dig svar på i denne artikel. Når du skal bore huller, er det nemlig vigtigt, at du bruger det rigtige værktøj, da forkerte bor og maskiner kan ende i grimme resultater og hårdere arbejde.
Sådan finder du ud af, hvilket bor du skal bruge
Der er som udgangspunkt fire typer af bor: metalbor, træbor, murbor og betonbor. Du kan genkende dem ud fra den form og spids, som de har. Du kan også kigge på skaftet, når du skal finde ud af, hvilket bor du skal bruge. For eksempel fortæller et helt glat skaft, at boret ikke er beregnet til at borehamre – kun til boremaskiner og slagboremaskiner.
Bliv klogere på de mest almene slags bor:
Bor til træ, krydsfinér, spånplader og lignende: Så har boret en lang og tynd centerspids, som hjælper med at gribe fat og uden at ødelægge træet. Træboret har en styrende spids, der forhindrer, at boret glider, når de skarpe sideskær tager fat. På den måde kan du bore præcise huller, og designet gør, at boret transporterer effektivt spåner op fra hullet.
Bor til bløde og hårde metaller: Så skal du have fat i et metalbor, der er formet som en spiral og lavet af stål. Den fungerer godt til metal, stål, aluminium, messing og lignende metaller, men du kan også bruge den til træ samt de fleste typer plast. Af den grund bliver et metalbor også kaldt for et universalbor. Skal du bore huller i stærke metaller, eksempelvis rustfrit stål, så skal du bruge et metalbor, som indeholder kobolt.
Bor til mur og sten: Så skal du kigge efter de bor, der er udstyrede med en flad spids i hårdt stål, og hvor skæret som regel er mejselformet. De føles ikke specielt skarpe i forhold til andre typer bor, men den hårde spids gør, at du kan banke igennem både mursten, porebeton og mange andre slags sten.
Bor til fliser: Skal du lave huller i dine fine fliser eller klinker, så skal du vælge et diamantbor (også kaldet et flisebor). Start med at slå boremaskinens slagfunktion fra, og brug et lavt omdrejningstal, så du borer langsomt. Dermed undgår du at ødelægge hærdningen i borets stål. Læs vores syv tips om at bore i fliser og klinker.
Men hvordan ved jeg, hvad væggen er lavet af?
Kan du ikke få ordentligt fat i væggen med boremaskinen? Så har du sandsynligvis ikke det rigtige værktøj til materialet. Hvis du er i tvivl om, hvad væggen eller loftet er lavet af, så er der heldigvis nogle simple tricks, du kan bruge, inden du går i gang. Så slipper du for at gå forkert i byen og ødelægge materialet.
Bor et lille hul med en dybde på to-tre cm. Ud fra støvet kan du se, hvilket materiale der er tale om.
Start med at banke på væggen. Hvis den er lavet af gips, vil du høre en dump lyd, som typisk er højere, end hvis du banker på beton. Føles væggen hård og massiv, kan den gemme på enten beton, mursten, koks eller træ. Bor et lille hul med en dybde på to-tre cm. Ud fra støvet kan du se, hvilket materiale der er tale om.
-
Gips: Synker dit bor hurtigt, møder det ingen modstand og kommer der hvidt boremel ud af hullet? Så er det, en gipsvæg du har. Gipsplader er klæbende, hvidt og støver.
-
Beton: Synker boret overhovedet ikke? Så er det en betonvæg. Materialet er meget hvidt, gråt og har fint støv.
-
Mursten: Hvis der kommer rødt eller gult boremel ud, så er det en murstensvæg, du står overfor. Du kan også se det ved, at boret synker jævnt.
-
Koks: Hvis boret synker ujævnt, og der kommer sort støv ud, så har du højst sandsynligt en væg lavet af koks. Materialet blev ofte brugt til skillevægge i blandt andet etagebyggeri fra 1990’erne, uden at der var behov for en bærende væg.
Find de rigtige skruer til dit bor
Når du har fundet ud af, hvilket bor du skal bruge, så mangler du bare at finde de rigtige skruer. Så hvilket bor passer til hvilken skrue?
Lad os starte med den klassiske: spånskruen. Her er tale om en alsidig skrue, fordi spånskruer virker til både murstens- og betonvægge, hvor du har boret rawplugs i. Den fås i flere forskellige typer og størrelser, som du kan købe i en boks med et varieret udvalg. Brug dem, når du for eksempel skal samle en seng eller montere lister på badeværelset.
Skal du bore huller i gips, skal du bruge en gipsskrue. Det er vigtigt, at du ikke bruger denne skrue til andre materialer, da en gipsskrue hurtigt risikerer at knække.
Til fodpaneler, lister og indfatninger i betonvægge er montageskruer det rigtige valg. De bliver også kaldt for karmskruer og betonskruer. De bruges dog sjældent til ophængning i beton – men i stedet til at montere karme eller trærammer i beton.
Beslagskruer er specialskruer til fastgørelse af bygningsbeslag, hvor du ikke behøver at forbore. De er rigtigt stærke og gode, når du for eksempel skal lave en overdækket terrasse og skal sætte sømvinkler på spærene.