Kom godt i gang med pudsning af væg
Vil du pudse væggen i din kælder, i et vådrum eller bare i stuen? Uanset hvor du begynder, så skal du have styr på blandingsforhold og den type overflade, du vil gøre helt glat. Lad os vejlede dig med denne gør-det-selv guide. Så kan du få en jævn overflade, der skaber det ønskede resultat.I dag er det blevet moderne med at pudse væg udendørs og indenfor i hjemmet. Måske har du selv set en helt rå væg, der hverken har maling eller tapet på? Det er dog ikke kun for udseendets skyld, at mange boligejere giver deres vægge en pudset overflade. Arbejdet giver også en beskyttelse til murstenene.
Når du pudser vægge, er det vigtigt, at du har læst op på spillereglerne, før du går i gang. Det er nemlig ikke helt nemt, hvis du ikke har prøvet det før. Og hvis du fortryder, så kan det være næsten umuligt at fjerne igen.
Ikke desto mindre er der nogle trin og gode råd, du kan følge. Hvad enten du skal pudse væggen i kælderen, en væg med tapet eller i et vådrum.
Forbered dig, inden du pudser murede vægge
Det første – og måske vigtigste – trin til få pudsede vægge er god forberedelse. Her bør du især tænke dig en ekstra gang om, inden du går i gang med at pudse de indvendige vægge. Det er nemlig stort set er umuligt at fortryde bagefter. Du kan ganske vist fjerne pudsen, men rensningen vil skade sten og fuger.
Pudsning af indvendige vægge er typisk på grund af æstetiske årsager. Tænk derfor også over, om udtrykket vil ændre rummets personlighed på en negativ måde, eller om en pudset væg vil kunne gøre forbedringer. Tag bagefter stilling til, hvilken type puds, du skal bruge, og om du efterfølgende vil give den pudsede væg en overfladebehandling i form af maling eller kalk.
Når du er sikker på din beslutning, skal du i gang med en grundig rengøring og rensning af væggen. Derudover skal alle små revner udbedres, og skadede mursten skal skiftes. Sørg for, at væggen bliver helt ren og fri for gammelt puds, maling og lignende. Ellers kan pudset krakelere og skalle af efter nogen tid.
Slut af med at fugte dine gamle fuger, så de ikke suger så kraftigt, og mørtlen dermed tørrer for hurtigt. Få fat i ordentligt udstyr som en vinkelsliber med fugefræser til at fjerne eventuelle gamle fuger. Med en renset og klargjort væg kan du nu gå i gang med at blande mørtlen.
Få rigtig blandingsforhold til pudsning af væg
Det rette blandingsforhold til at pudse vægge er afgørende for, hvor let pudsen er at arbejde med. Det er nemlig vigtigt, at konsistensen klæber sig på murerskeen – men uden at den glider eller falder af.
Alternativt kan du tage den nemme slags ved at købe færdigblandet puds, der kun skal tilsættes vand. Så er du sikker på, at blandingsforholdet er i orden. Hvis du skal pudse hjørner eller en væg i indhak, kan det være en fordel at bruge gipspuds i stedet for cementbaseret puds.
Til gør-det-selv skal du bruge mørtelmix, cement, vand, en murerbalje og det rette udstyr. Start med til at hælde vand i spanden som det første. Bagefter skal du tilsætte mørtel og cement. En gammel tommelfingerregel siger, at forholdet skal være 1 del cement til 8 dele mørtel. Brug en boremaskine med et piskeris for at blande det godt sammen.
Lad gerne blandingen stå et kvarters tid, så det kan sætte sig inden brug. Vurdér tørheden af massen alt efter, hvor du skal bruge blandingen. Når den er klar, tager du noget mørtel på dit murerbræt og bruger en fugeske til at fylde fugerne godt op.
Når fugerne er fingertørre, skal de presses og lukkes af. Et fugepressejern kan nemt klare arbejdet. Bagefter skal du fugte væggen igen. Og så er du klar til at pudse væggen op.
Hvilke overflader kan du pudse?
Med den rette tilgang kan alle vægge få glatte overflader. Du kan også pudse de fleste mure af mursten, beton og tegl, men blandingen binder sig bedst på de hånd- eller blødstrøgne sten. Skal arbejdet blive vellykket, kræver det dog, at du har kendskab til teknikken og gode evner både byggeteknisk og arkitektonisk.
Har stenene for eksempel en meget glat og hård overflade, så kan det være svært for dig at få pudsen til at hæfte på. I disse tilfælde kan du prøve at sandblæse væggen inden, så stenene bliver ru og dermed kan få sat puds op. En fejl, som nogle personer laver, er at gøre mørtlen for tør eller våd til pudsning. Sker dette, risikerer du, at der kommer klumper i mørtlen, hvilket skaber et dårligt resultat.
Gør dig derfor umage med brættet, når pudsen er fingertør. Det vil sige, at den er fugtig, men at din finger ikke sætter aftryk. Du kan med fordel opsætte nogle 'ledere' på væggen, inden du går i gang. Det er nogle lodrette lister i en centimeters tykkelse, du kan rette muren ind efter.
Fordel bagefter din grundingsmørtel, så det sidder i et lag på cirka tre millimeter. Arbejd med mindre arealer og mængder ad gangen, så det ikke tørrer for hurtigt for dig. Efter et døgns tid trækker du mørtlen på i et lag på en centimeter med et glittebræt og en murerske.
Har du hverken det ene eller andet relevante værktøj? Se alt vores udstyr til murerarbejde her.
Pudsning af væg i kælder og vådrum
Skal du pudse væggene i kælderen? Så skal du være påpasselig med, hvad du kommer på dem. I kældre er der nemlig typisk meget fugt. Og det kan du ikke bremse ved blot at lægge et godt lag mørtel på. Vand vil stadig nå frem, og du kan risikere, at det skubber dit puds af væggen.
Hvis det eksisterende puds er begyndt at løsne sig, er det stort set altid et tegn på fugt i kældervæggen. For at undgå dette kan du banke forsigtigt på væggen for at høre, hvor pudsen sidder løst. Her vil du høre en meget hul lyd i forhold til de steder, hvor pudsen sidder fint. I så fald bør du søge professionel hjælp hos en fagmand.
Når fugtproblemet er identificeret og afhjulpet, kan du begynde pudsningen. Kig efter de forskellige typer puds, som er specielt designet til kældervægge.
Skal du have pudset en væg i et vådrum (for eksempel dit badeværelse)? Så er metoden den samme som i andre rum. Dog skal du være opmærksom på, at du vælger den rette puds af væg i vådrum. Det kan du oftest se på emballagen. Ved for eksempel din brusekabine, rundt om håndvasken og lignende må du kun anvende glatte overflader.
Pudsning af væg med tapet
Hvis du skal pudse en væg, der har tapet, så kan du faktisk bare lade det sidde. Med andre ord er der ingen grund til at kaste dig over en tapetstripper. Sørg dog for at fjerne gamle plugs, som du får fyldt op. Det er også vigtigt, at tapetet sidder godt fast, og at der ikke er lommer, hvor det ikke har kontakt med væggen. Vask også væggen grundigt, og fjern løst væv.
Til pudsning af væg med tapet kan du bruge multipuds. Det fungerer nemlig rigtig godt til de fleste overflader. Du kan faktisk smøre det direkte på tapetet. På den måde sparer du både tid og penge. Desuden danner pudsen en god bund for en efterfølgende overfladebehandling med kalk eller filt og maling.
Start med et tyndt bindelag, og påfør det næste lag efter cirka et døgn. Efter nogle få minutter kan du glatte efter med en fugtig svamp, så du får en helt glat overflade. Lad den nye væg stå, som den er, eller du kan male den pudsede væg med de fleste typer vægmaling.
Hvis du ønsker, at den færdige overflade har en farve, men vil du gerne undgå at efterbehandle pudsen med maling eller kalk? Så kan du i stedet vælge at pudse med indfarvet puds. Se også alt vores fuge- og spartelmasse.