Sådan kan du rense fliser
Alger, flisepest og bøvlet snavs. Når du vil nyde sommerens gode vejr på din fliseterrasse, er det næppe synet af dette skidt, du gerne vil møde. Dog kan du rense stenene med flere effektive metoder: knofedt, brun sæbe, kemi og med en højtryksrenser. Se deres fordele og ulemper, før du går i gang med rensningen.Uanset hvilken metode du vælger, anbefaler vi, at de genstande, der ikke må blive beskidte, bliver dækket til eller stillet langt væk fra arealet. Derudover bør du altid starte med at feje området grundigt for skidt, sand, blade og lignende. Det gør rengøring af dine havefliser væsentlig lettere.
Når du skal rense dine udendørs fliser
At fjerne skidt, alger og flisepest fra dine udendørs fliser kan både være hårdt og tidskrævende. Ikke desto mindre vil du ofte blive glad for resultatet, når først du er kommet af med snavset.
Fakta
Rensning af fliser kan gøres på flere forskellige måder – helt konkret er der fire slags:-
Knofedt og en kost
-
Vand og brun sæbe
-
Kemiske hjælpemidler
-
En særlig højtryksrenser til fliser
Vi fraråder stærkt at rense dine fliser med klorin. Det nedbryder nemlig flisernes overflade og dermed deres oprindelige evne til at afvise smuds og skidt. Desuden er klorin skadeligt for miljøet. Derfor anbefaler fagfolk det ikke.
Alternativt kan du droppe kemien og alene bruge en god omgang knofedt. Det vil sige dine egne hænder og muskler, hvor du jævnlig rengør med vand og kost. En anden mulighed er at stryge fugesand ud over fliserne og feje sandet godt rundt. Det tager tid og er knap så effektivt. Til gengæld får du slebet flere af algerne væk og fyldt fugerne op med frisk sand.
Se herunder, hvordan du kan rengøre terrasser med de andre forskellige metoder.
Fjern skidt med fliserens eller brun sæbe
Har du alger eller på terrassen, kan hjælpemidler med kemi nemt løsne algerne, så du kan skylle dem væk med vand. Fordelen ved at bruge fliserens er, at resultatet typisk holder længere, da produktet ofte gør det sværere for algerne at bosætte sig på fliserne igen.
Ulempen det dette er dog, at du bruger skadelige kemikalier, der i sidste ende ender i jorden. Hvilket kan være meget skadeligt for miljøet. Dette kan du i højere grad mindske ved at vælge en algefjerner som er mindst mulig skadelig.
Skyl fliserne grundigt med en vandslange, så alt det løse snavs forsvinder. Der er ingen grund til at rense fliserne for skidt, hvis du kan fjerne det med lidt vand.
Bagefter fortynder du en mængde fliserens i en spand med vand. Følg anvisningen på produktet.
Når du har blandet indholdet, fordeler du det ud på fliserne. Skrub derefter blandingen godt ind i overfladen med en stiv kost eller børste. Hold en lille pause, og lad kemien arbejde i cirka 10-15 minutter.
Skrub fliserne igen. Hvis de lider af fastgroede belægninger (som eksempelvis flisepest), kan det være nødvendigt at gå over til en højtryksrenser.
Til sidst renser du fliserne for opløst snavs og overskydende kemi ved at skylle området med en vandslange. Afslut eventuelt med imprægnering og algebehandling, så terrassen får ekstra leveår.
Algebehandlingen gør, at alger ikke finder fodfæste og formerer sig. Imprægneringen sørger for, at du undgår frostskader, mos og andet skidt.
En lignende metode til at rense fliser på er vand blandet op med brun sæbe (1,5 dl fast brun sæbe til 5 liter vand). Fremgangsmåden er den samme, hvor du ligeledes fordeler blandingen ud på området og skrubber det grundigt med en kost. Til sidst skyller du efter med masser af vand.
Begge måder fungerer fint mod både alger og flisepest. Vær dog opmærksom på, at den brune sæbe kræver væsentlig mere knofedt for at være effektiv.
Få effektiv rensning med en højtryksrenser
Skal du gøre det mest muligt nemmest for dig, så er højtryksrenseren værd at prøve. Det vigtigste er blot, at du ikke vælger den almindelige slags, da maskinen kan skade flisernes overflade. Gå i stedet efter en model, der er designet specifikt til at fjerne flisepest, alger og snavs.
-
Start med at sætte højtryksspuleren til, og vælg den laveste styrke til vandstrålen.
-
Hold højtryksrenseren i en konstant afstand på 40-50 cm til fliserne. Tænd for maskinen, og rens i en vinkel på omkring 30 grader.
-
Spul aldrig lodret ned i fliserne. Ellers risikerer du at spule fugesandet væk. Vær også opmærksom på, at et for højt tryk kan skade overfladen. Er du bange for at ødelægge fliserne, kan du teste et hjørne på din terrasse.
-
Når du har renset dine udendørs fliser, er det ofte en god idé at fylde fugerne op med nyt fugesand. Vandet fjerner nemlig mos og sand mellem fliserne. Når det er gjort, er din terrasse til gengæld så flot som ny.
-
Er din fliseterrasse angrebet af både alger og flisepest, kan du montere en såkaldt terrassevasker eller Patio Cleaner på din højtryksspuler. Det er et særligt mundstykke med børster i kanten og en roterende dyser under låget. Skidt og snavs sprøjter derfor ikke rundt på hele arealet, og vandet spules med et tryk, der ikke ødelægger flisernes overflade.
Se alle vores maskiner og udstyr til haven.
Hvilke fliser eller belægning er bedst til terrasser?
Drømmer du om en ny terrasse? Både fliser lavet af beton, natursten og havetegl er populære valg. Fælles for alle flisetyper er, at du kan skabe et hyggeligt og dejligt sted til afslapning. Spørgsmålet er blot, hvor nem belægningen skal være at vedligeholde, og hvordan den skal se ud.
De fleste vælger betonfliser, som er billige og lette at bruge. Samtidig kan du finde dem i mange forskellige størrelser og former. Er det første gang, du skal lægge din egen terrasse, er beton også et godt sted at begynde.
Et knap så gråt og mere lyst udseende er natursten. Her er granit et hårdt og flot valg, hvis du samtidig også ønsker et holdbart materiale. Lignende materialer er sandsten og skifer, som også er natursten. Skifer er en meget hård stenart, der passer godt til vores danske vejr, og så har det en flot struktur. Går du efter sandsten, kan du vælge mellem mange varme farver.
Tegl har form som mursten, og klinker har form som fliser. Begge dele er velegnede til belægning og skaber et meget forskelligt udseende. For eksempel fås klinker i nuancer som rød, gul, blå, brun og sort. Skal det være mest muligt praktisk, bør du vælge tegl, da de tåler alle former for salt og kemikalier. Og så holder farven i mange år.
Har du fundet de rette udendørs fliser, og vil du selv lægge dem? Så bør du også beskytte dig selv med god beklædning og det rette udstyr til arbejdet.