Hvilken krydslaser skal jeg købe?
Nu er det ikke, fordi vi plejer at opfordre til afhængighed her hos LavprisVærktøj.dk. Men hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med den exceptionelt praktiske krydslaser, så vil vi på det kraftigste anbefale dig at læse med her. Bliv klogere på krydslaserens utallige anvendelsesmuligheder og få et overblik over de mange forskellige typer, der er at vælge imellem.Der er altid dele af dine gør det selv-projekter, der er sjovere end andre. Dér, hvor du virkelig kan se, at tingene rykker, plejer også at give et kick, så du kan holde momentum kørende. Så er der de lidt mere omstændelige opgaver, som egentligt bare skal overstås, for at du kan komme videre. Sådan har mange det med opmåling og nivellering.
Langt de fleste krydslasere er selvnivellerende, hvilket vil sige, at du blot skal tænde for maskineriet, så vil det kryds, der rammer væggen (eller et andet emne) være både vinkelret og i vater. Det sparer dig for en masse tid med vaterpas og bøvlede opmålinger og giver dig samtidig hænderne fri.
Er du træt af at fedte rundt med vaterpas og tommestok, og er det tit her, du går kold i dit projekt – ja, så vil du blive særdeles begejstret for at lære krydslaseren at kende.
Hvad er en krydslaser for en størrelse?
En krydslaser er et laserapparat, der med laserstråler danner et vinkelret kryds, der hjælper dig med helt præcist at få markeret, hvor billedet skal hænge, hvordan fliserne skal ligge, og hvor skillevæggen skal monteres. Den er med andre ord et måleinstrument, der giver dig nøjagtige målinger på en ultranem facon.
Langt de fleste krydslasere er selvnivellerende, hvilket vil sige, at du blot skal tænde for maskineriet, så vil det kryds, der rammer væggen (eller et andet emne) være både vinkelret og i vater. Det sparer dig for en masse tid med vaterpas og bøvlede opmålinger og giver dig samtidig hænderne fri.
Du kan også støde på termen linjelaser, når du dykker ned i laseruniverset. En linjelaser er egentligt en laser uden kryds, men med en lige streg i vater, som kastes hen, hvor du påtænker at hænge f.eks. en hylde eller et billede op. Den vil typisk kunne bruges både vandret og lodret og går også under betegnelsen streglaser.
Ofte fås funktionerne dog i kombination – eventuelt under navnet krydslinjelaser – hvor du selv kan vælge, om du vil have et kryds eller en streg at arbejde efter.
Hvad skal min krydslaser kunne?
Krydslasere kommer i mange prisklasser og med en masse forskellige funktioner og finesser, og det er op til dig at finde ud af, hvilke af dem du har brug for til dine projekter.
Er du professionel håndværker, har du nok allerede styr på, hvad du har behov for til dine løbende opgaver, men det kan jo være, du er på udkig efter en opgradering. Og er du ny ud i gør det selv-land, kan det være rart at vide, hvad du skal/kan kigge efter, når du går på krydslaserjagt. Her får du en oversigt over nogle af de væsentligste forskelle og funktioner:
-
Rød eller grøn: Din krydslasers markeringer er enten grønne eller røde. Den grønne krydslaser er ofte lidt dyrere end den røde, men er også nemmere at se med det blotte øje. Skal din krydslaser anvendes steder, hvor der må forventes større udsving i temperatur, står nogle grønne lasere af. Dvs. at du typisk vil bruge den røde laser udenfor og den grønne indenfor.
-
Rækkevidde/arbejdsområde: Det er forskelligt, hvor langt din krydslaser rækker, men mange vil ligge på et sted mellem 10-50 meter. Anskaffer du dig en krydslaser med såkaldt pulsfunktion, blinker laseren meget hurtigt, og denne hurtige ”puls” kan opfanges af en lasermodtager, der kan udvide laserens rækkevidde. Har du brug for endnu mere rækkevidde til f.eks. større renoveringsprojekter, vil en rotationslaser ofte være løsningen.
-
Antal laserlinjer: Med den basale linjelaser får du en enkelt laserstråle, der tegner en streg i vater på det emne, du skal arbejde med, og med krydslaseren får du et vinkelret kryds, der ligeledes er i vater. Der er dog også opgaver, hvor det kan være praktisk at have f.eks. 2 lodrette laserlinjer og 1 vandret – det kan dreje sig om opsætning af skillevægge eller forsænkning af lofter.
-
Vinkelmål: Med flere krydslinjelasere og multifunktionslasere kan du få linjemarkeringer i op til 3600. Det vil også sige, at du kan opnå hele 6 krydser på én gang, hvilket er perfekt til en lang række af nivelleringsopgaver, blandt andet overførsel af punkter, opsætning af vægge, kontrol af korrekt fald og meget mere.
-
Montering: Rent praktisk skal din krydslaser også placeres et sted, så forskellige muligheder for montering er også væsentlige faktorer at have for øje. Nogle krydslasere kommer med smarte multifunktionsbeslag, som også er magnetiske og derfor kan placeres på metalliske overflader. Andre monteres på aluminiumsstativer eller vægmonteringsbeslag.
Match den rette krydslaser til dit behov
Som det fremgår af ovenstående, er der næsten ingen grænser for, hvad en krydslaser kan præstere. Der er heller ingen tvivl om, at har du først skiftet dit vaterpas ud med en supernem og ultranøjagtig krydslaser, så er det svært at gå tilbage.
Det er dog ikke det samme som, at du behøver at investere i den dyreste model med et væld af funktioner, hvis dit behov strækker sig til den lejlighedsvise ophængning af billeder og hylder og/eller opsætning af klinker eller fliser på et mindre areal.
Omvendt er det vigtigt, at du får en krydslaser med den rette kapacitet, hvis du skal bruge den i professionelt øjemed – eller hvis du skal i gang med et større bygge- eller renoveringsprojekt derhjemme. Hos LavprisVærktøj.dk har vi sørget for at have et bredt udvalg af krydslasere i alle prisklasser, så du kan matche dit behov med den helt rigtige krydslaser. Her kan du se nærmere på vores sortiment af krydslasere, linjelasere, krydslinjelasere, multifunktionslasere og rotationslasere og dykke ned i de enkelte produkters mange fordele og finesser.